Grajske vinske zgodbe Posavja

 

Poženimo se z vetrom v laseh skozi eno najtoplejših dežel Slovenije. V Posavju se vse lepše pretaka – voda v vino in besede v smeh. Mehurčki plešejo v žlahtnih peninah in termomineralnih izvirih.

Bogata zgodovina Posavja

Že Stari Kelti in za njimi Rimljani so oboževali svet ob Savi, največji slovenski vodni žili v svet. Skozi Panonijo in Posavje, njune mehke vinske griče in rodovitna polja, je vojska Gaja Julija Cezarja gradila najpomembnejšo cesto proti jugu in vzhodu starega sveta. Novi svet se je v Posavju razbohotil z grajsko gospodo, ki je pred stoletji uživala na dvorcih in gradovih. Isti zidovi in legende nas še danes razvajajo in vznemirjajo. Na potepanju doživimo veliki kvartet posavskih gradov – Mokrice, Brežice, Rajhenburg in Sevnico.

Vrhunska kulinarika in vino

Za zdravje in dobro voljo v Posavju srkamo najboljša vina in penine, pridelana po tradicionalnih metodah v družinskih vinogradih. Za moč nam gostitelji postrežejo z lokalnimi specialitetami z domačih vrtov in bližnjih gozdov ali rek. Tu se veselje do življenja hitro zbudi.

Vrhunska kulinarika in vino

Za zdravje in dobro voljo v Posavju srkamo najboljša vina in penine, pridelana po tradicionalnih metodah v družinskih vinogradih. Za moč nam gostitelji postrežejo z lokalnimi specialitetami z domačih vrtov in bližnjih gozdov ali rek. Tu se veselje do življenja hitro zbudi.

Doživetje na (e-)kolesu

Pri odkrivanju grajskih vinskih zgodb naj vam pomagajo udobna in dobro navita električna kolesa, saj se v deželi električne energije, ki jo poganja reka Sava, spodobi ojačati tudi kolesarsko mobilnost.

Več kot 150 km kolesarskih poti

6 velikih gradov Posavja

Primerno za enodnevne in večdnevne izlete

Raziskujte samostojno ali vodeno

Itinerar

Prva postojanka je Grad Mokrice, kjer se bomo na večer pred našim prvim kolesarskim dnevom razvajali z vrhunsko kulinariko in vinom.

Vrhunci dneva:

 • grajski park Mokrice s skrivnostno kapelo ljubezni
 • grajska klet s hudičem v steklenici
 • grajska restavracija z divjačinskimi in ribjimi dobrotami

S kolesarjenjem začnemo pri gradu Mokrice in se mimo največjega naravnega zdravilišča Slovenije v Čatežu približamo prvi postojanki - Brežicam. Po ogledu grada Brežice s čudovito viteško dvorano se okrepčamo v restavraciji Splavar. Pot nadaljujemo ob Savi vse do Krškega, nato pa se med vinogradi rahlo vzpnemo do hotela in restavracije Tri Lučke, kjer zaključimo dan v prijetnem ambientu in s čudovitim razgledom.

Če si želite več prevoženih kilometrov, so Brežice tudi izhodišče za dve dodatni krožni poti, ki sta opisani v nadaljevanju.

Vrhunci dneva:

 • e-kolesarjenje ob Savi med vinskimi griči in polji
 • grad Brežice in viteška dvorana s slavnimi Ovidovimi metamorfozami
 • najboljši lokalni sladoled in ptičje petje na panoramski poti
 • vrhunska večerja z vinsko spremljavo in razgledom na valove vinogradov
Prenesi GPX datoteko

Za začetek dneva se z vetrom v laseh spustimo nazaj ob reko Savo. Tik pred Brestanico nas čaka adrenalinska vožnja skozi tunel ob progi nekdanje rudniške železnice. Ogledamo si Brestaniški grad, ki je bil dom trapistom, meniškemu redu, ki je slovel po izdelavi likerjev in čokolade. Nekatere kulinarične skrivnosti trapistov pa nam razkrije družina Kunej, ki po vsej Sloveniji slovi po inovativnem spajanju vina in čokolade. Čaka nas še finalna grajska izkušnja kvarteta posavskih gradov, grad Sevnica. V Sevnici svoje brbončice razvajamo še s torto Melanija, poimenovano po bivši prvi dami ZDA in z belo frankinjo, belim vinom iz rdečega grozdja vinarstva Kerin.

Vrhunci dneva:

 • zgodba o skrivnostnih menihih, ki delajo najboljši sir, čokolado in likerje
 • hiša vina in čokolade Kunej ter izdelava čokolade po vašem okusu
 • Sevnica in torta Melanija
 • sevniški grad in spletke grofice Mathilde
 • degustacija neverjetne bele frankinje
Prenesi GPX datoteko

Ta pot deloma poteka čez Kozjanski regijski park vse do Bizeljskega, gričevnatega sveta vinogradov in repnic. Tu si obvezno načrtujemo postojanko pri enemu od vinarjev. Na vrhu vasice Brezovica na Bizeljskem se skriva nenavadno podzemlje. Panonsko morje je pred milijoni let na to območje naneslo material, ki je omogočil izkop bizeljskih repnic - kleti za shranjevanje ozimnice. Ena izmed največjih in najlepših je Repnica Najger. Tik preden prispemo nazaj v Brežice si ogledamo še 300 let star hrast dob, ki z obsegom 795 cm velja za najdebelejšega v Sloveniji.

Vrhunci dneva:

 • Grad Pišece skrit med orliškimi gozdovi
 • Edinstvene bizeljske repnice
 • Najdebelejši hrast dob v Sloveniji
 • Degustacija vrhunskih penin
Prenesi GPX datoteko

Druga krožna pot nas zapelje po toku druge dolenjske lepotice - reke Krke. Destinacija dneva je Kostanjevica na Krki, najmanjše slovensko mesto in edino, ki leži na rečnem otoku. Kostanjeviško plažo lahko izkoristimo za sprostitev, morda pa tudi osvežitev s skokom v Krko. Zunaj otoka obiščemo še bivši samostan, kjer zdaj deluje Galerija Božidar Jakac, ena največjih slovenskih galerij. V neposredni okolici galerije si lahko ogledamo tudi več kot 100 kiparskih skulptur, ki so nastale v okviru kiparskih simpozijev Forma viva. Nato se naša pot obrne nazaj proti Brežicam, kjer nas ob vznožju Gorjancev pričaka še Kostanjeviška jama, na gričih nad Kostanjevico na Krki pa še izvrsten cviček iz kleti Jelenič.

Vrhunci dneva:

 • Kostanjevica na Krki, dolenjske Benetke
 • Galerija Božidar Jakac v bivšem samostanu
 • Kostanjeviška jama na vznožju Gorjancev
 • Pokušina izvrstnega cvička
Prenesi GPX datoteko

Za več informacij si prenesite brezplačno e-knjižico

KOLESARSKO DOŽIVETJE: Grajske vinske zgodbe Posavja

Prenesi

Zemljevid

 

REZERVACIJE

Na raziskovanje Posavja s kolesom se lahko s pomočjo GPX sledi odpravite individualno ali pa organizacijo izleta prepustite nam. Turistična agencija Doživljaj Posavja vam na podlagi vaših želja pripravi pakete za enodnevne izlete ali večdnevni obisk.

Kontakt
Tel.: 051 680 287
E-mail: dozivljaj@kstm.si